Άγριο ξύλο σε αγώνα της Εθνικής

Η  επεισοδιακή τουρνέ στις ΗΠΑ και η διακοπή στο ματς  με τη Μίλαν

Ellada-Milan3
Η «Αθλητική Ηχώ» είχε απεσταλμένο στη τουρνέ της Εθνικής τον Νίκο Γερακάρη και φυσικά πρόβαλε τα επεισόδια όχι την επομένη, αλλά λόγω της διαφοράς ώρας την μεθεπόμενη μέρα

Το καλοκαίρι του 1971 η ΕΠΟ αποφάσισε να στείλει την εθνική ομάδα για τουρνέ στις ΗΠΑ. Στόχος ήταν να δουν οι ομογενείς τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Τα χρήματα ήταν καλά αν κρίνει κανείς από την σπουδή της ομοσπονδίας.

Μετά την τουρνέ ο Λάκης Πετρόπουλος αποχώρησε από την εθνική, ενώ κάποιοι από τους διεθνείς ήθελαν να αποφύγουν το ταξίδι καλοκαιριάτικα. Ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Χάρης Γραμμός ήταν δύο από αυτούς. Ο δεύτερος μάλιστα μπήκε σε ιδιωτική κλινική, στον «Κυανό Σταυρό» για να κάνει τσεκ απ και θεραπεία στο πόδι. Αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν με 100.000 και 10.000 δρχ αντίστοιχα.

Όμως και το ίδιο το ταξίδι ήταν περιπετειώδες. Η αποστολή χρειάστηκε 15 ώρες να φθάσει από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη. Καθυστέρηση στην αναχώρηση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τέσσερις ώρες αναμονή στο Άμστερνταμ, πτήση για Νέα Υόρκη που δεν προσγειώθηκε το «τζάμπο» λόγω κακοκαιρίας. Αντ’ αυτού πήγε στο Μόντρεαλ έμεινε τέσσερις ώρες, χωρίς να μπορέσουν οι επιβάτες να αποβιβαστούν και πάλι αναχώρηση για Νέα Υόρκη. Αποτέλεσμα αντί να φθάσει η ομάδα στις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ν.Υόρκης) έφθασε στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής.

Τυχερός ο Μίμης Δομάζος που είχε ταξιδέψει νωρίτερα επειδή η σύζυγός του Βίκυ Μοσχολιού είχε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη.

Πρώτος αντίπαλος στη τουρνέ θα ήταν η Μίλαν. Το ματς ήταν προγραμματισμένο για το Σάββατο 3 Ιουλίου ώρα 5.30 τοπική ώρα με διαιτητή τον κορυφαίο Ιταλό διαιτητή Λο Μπέλο.

Κι η Μίλαν όμως που βρισκόταν σε τουρνέ στην Κολομβία καθυστέρησε να φθάσει στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Λο Μπέλο δήλωσε ασθένεια και ματαίωσε τη συμμετοχή του στον αγώνα. Αυτή η ματαίωσε αποδείχτηκε καθοριστική.

ellada-milan
Δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα επεισόδια. Στην πρώτη είναι η στιγμή του γκολ και στην δεύτερη η εισβολή των οπαδών των δύο ομάδων

Στο Ράνταλ Άιλαντ συγκεντρώθηκαν 14.000 Έλληνες και Ιταλοί (13.700 εισιτήρια και 82.200 δολάρια οι εισπράξεις).

Οι διοργανωτές όρισαν διαιτητή τον Αμερικανό με Γιουγκοσλαβική καταγωγή Ραγκούλιτς, ενώ βοηθοί του θα ήταν ένας ελληνοαμερικανός (Κωνσταντίνου) και ένας ιταλοαμερικανός.

Η Μίλαν εκείνη την εποχή ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει το ιταλικό ποδόσφαιρο και μεγάλο αστέρι της ήταν ο Τζιάνι Ριβέρα. Κι η Ελλάδα όμως παρά τις απουσίες της είχε καλή ομάδα. Το απόδειξε στο πρώτο μέρος όταν άνοιξε το σκορ με τον Γιώργο Δέδε (36ο από ασιστ του Καμάρα) που τότε είχε βγει 1ος σκόρερ στο πρωτάθλημα και 3ος στην Ευρώπη αν και έπαιζε στον Πανιώνιο.

Έκρηξη χαράς από τους ελληνοαμερικάνους…

Στο δεύτερο μέρος οι Ιταλοί πήραν τον έλεγχο του αγώνα κι ο Ιταλοαργεντινός Κομπέν ισοφάρισε στο 71ο λεπτό (ασίστ του Παζιόλο).

Έκρηξη χαράς αυτή τη φορά από τους ιταλοαμερικάνους…

Έξι λεπτά αργότερα όμως η χαρά και η οργή συναντήθηκαν. Μαζί κι οι θεατές. Στο 77ο λεπτό ο Ρονιόνι κάνει τη σέντρα, ο Κομπέν, όπως εκ των υστέρων υποστήριξαν οι Έλληνες πήρε τη μπάλα με το χέρι κι έστρωσε στον Ριβέρα που την έστειλε στα δίχτυα.

Ο διαιτητής δείχνει σέντρα και δεν βλέπει τον βοηθό του Κωνσταντίνου που έχει σηκώσει τη σημαία. Παίρνει τη φάση επάνω του

Οι Ιταλοί μπήκαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Οι Έλληνες για να διαμαρτυρηθούν. Και καθώς δεν υπήρχαν κιγκλιδώματα οι πιο θερμόαιμοι από τις δύο πλευρές άρχισαν το ξύλο.

Ο διαιτητής έντρομος έτρεξε στα αποδυτήρια. Το ίδιο και οι παίκτες. Εκεί οι παράγοντες της ΕΠΟ του πρότειναν να κατακυρώσει το γκολ και να ολοκληρωθεί το ματς.

  • Δεν ξαναβγαίνω. Φοβάμαι ήταν η απάντησή του, αν και οι εισβολείς είχαν απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο.

Η περιοδεία της εθνικής άρχιζε με ταξιδιωτική Οδύσσεια και συνεχιζόταν με επεισοδιακό τρόπο. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Υπομονή…

Οι συνθέσεις του αγώνα

Επίλεκτοι Ελλάδας: Χρηστίδης, Γκαϊτατζής, Τόσκας, Γκλέζος, Σταθόπουλος, Καμάρας, Δομάζος, Σαράφης, Δέδες, Δαβουρλής (67ο Αϊδινίου), Κρητικόπουλος (60’ Σταυρόπουλος). Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος

Μίλαν: Μπέλι, Ανγκουϊλέτι, Τζινιόλι, Ροζάτο (19ο Σανζάρο), Σνέλιγκερ (20ο Καστάντος), Τραπατόνι, Παντιάνι (46ο Ρονιόνι), Κομπέν, Μπενέτι, Ριβέρα, Παζιόλο. Προπονητής: Νερέο Ρόκο

Σχολιάστε